Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Wijnhandel London
Dorpsstraat 137
2761 AL ZEVENHUIZEN

Openingstijden

Ma: 13.00 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 19.00 uur
Za: 09.00 - 18.00 uur
Zo: Gesloten

Wijnhandel London úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Drinken, bewaren of wegooien?

Drinken, bewaren of weggooien?

U kent het vast wel, na een gezellige avond is er altijd nog een heerlijke fles wijn niet helemaal leeg. Weggooien is zonde, maar hoe lang kunt u die geopende fles eigenlijk bewaren? En, belangrijker nog, hoe kunt u deze het beste bewaren?

Of u krijgt onverwacht bezoek en duikt snel de kelderkast in om die fles wijn te zoeken die daar al een hele tijd ligt. Maar is die nog wel lekker nadat u het stof eraf heeft geblazen? Kortom, kunt u dit uw gasten nog wel aanbieden? úw topSlijter heeft het voor u uitgezocht, zodat u zonder zorgen tot het laatste druppeltje kunt genieten van die heerlijke rosé, witte of rode wijn.Fris en fruitig of azijn?

Zodra een fles geopend is, komt de inhoud in aanraking met zuurstof wat ervoor zorgt dat de wijn gaat oxideren. Hoe leger de fles, hoe sneller het oxidatieproces omdat er nu eenmaal meer zuurstof dan wijn in de fles zit. Door oxidatie verandert wijn van smaak en krijgt het een azijnachtige geur en smaak. Ziek worden zal niet snel gebeuren, maar het plezier is er wel snel vanaf wanneer deze niet meer zo lekker smaakt.

Rode wijn kunt u over het algemeen langer bewaren dan witte wijn. Tannine in de wijn gaat het oxidatieproces tegen en bevordert daardoor de houdbaarheid. In rode wijn zit meer tannine waardoor rode wijn langer bewaard kan worden dan witte wijn, met hetzelfde alcoholpercentage.

Bewaren of direct consumeren na aankoop?

De meeste wijn die wij in onze winkel hebben liggen, drinkt u het beste binnen korte tijd na aankoop. Voordeel hiervan is dat u direct kunt genieten van de heerlijke wijn. Uiteraard hebben wij ook de wat meer klassieke bewaarwijnen in ons assortiment. Die hebben vaak wel wat tijd nodig om de optimale smaak te bereiken. Wij adviseren u hier uiteraard graag over.

De houdbaarheid van een dichte fles wijn hangt sterk af van de druivensoort, het verwerkingsproces en het klimaat. Wijn met veel tannine, zoete dessertwijnen en hoog zure, witte wijnen kunt u over het algemeen wat langer bewaren.

Wilt u wijn voor langere tijd bewaren, zorg dan wel voor de juiste omstandigheden. Bewaar uw pareltjes in een donkere ruimte met een constante temperatuur van ongeveer 12 graden, trillingsvrij en uiteraard liggend als uw wijn een natuurkurk heeft.

Bekijk ook dit filmpje:

Witte wijn

Witte wijn is het lekkerst wanneer deze direct na het openen gedronken wordt. Al een dag na openen zal de wijn zijn frisse en fruitige smaak gaan verliezen. Mits in de koelkast bewaard, is een witte wijn nog wel ongeveer 5 dagen te drinken. Wat zuurdere wijnen, zoals een Riesling, en zoete dessertwijnen blijven iets langer op smaak na het openen. Zwaardere wijnen daarentegen, zoals Domaine de la Bastide Réserve Blanc, zullen juist weer sneller zijn smaak verliezen.

Domaine de la Bastide Réserve Blanc
Domaine de la Bastide is een prachtig landgoed gelegen in de mooie natuur dichtbij het Canal du Midi. Het is gebouwd op de fundamenten van een voormalig pelgrimsonderkomen en ligt op de weg naar Santiago de Compostella. De wijnmaker heeft een selectie van de beste percelen van Domaine de la Bastide gemaakt. Op deze zuidelijke hellingen kunnen de druiven volledig profiteren van het Mediterrane klimaat.

Tip: Laat een geopende fles wijn tijdens een zonnige dag niet op tafel staan. Door zonlicht zal wijn veel sneller zijn smaak verliezen.

Rode wijn

Er zijn rode wijnen (vaak de klassiekere bewaarwijnen met een natuurlijke kurk) die beter op smaak komen een dag na opening van de fles. Rode wijnen worden soepeler en evenwichtiger door het ademen van de wijn. Ook kunnen eventuele zuren in de wijn wat vrijkomen. Minimaal een uur tevoren openen is eerder regel dan uitzondering.

Het is ook beter om een oudere rode wijn eerste te decanteren. Bij decanteren wordt een oudere wijn overgeschonken in een smalle karaf. Het bezinksel in de wijnfles bevindt zich vaak langs de gehele rand. Daarom is het verstandig om de wijnfles minimaal een dag van te voren rechtop te zetten zodat het bezinksel naar de bodem kan zakken. Omdat een oudere wijn kwetsbaar is voor zuurstofcontact, gebruikt u een smalle karaf.

Jonge rode wijnen zijn gebaat bij karafferen. Karafferen is het overschenken van rode wijn in een bredere karaf of eventueel in een andere (schone) fles, hierdoor krijgt de rode wijn meer lucht en kan de wijn nog effectiever zijn tannines en zuren iets afbouwen. De wijn wordt dan gewoon wat lekkerder.

Ook rode wijn zal door oxidatie gaan verouderen en zijn smaak verliezen. Hoe meer tannine en zuren een rode wijn bevat, des te langer zal de smaak behouden blijven na het openen van de fles. Meestal is een geopende, licht rode wijn nog wel 2 dagen lekker. Stevige rode wijn, zoals een Duque de Sevilla Garnacha Tempranillo, is na openen wel 3 tot 4 dagen lekker.

Duque de Sevilla Garnacha Tempranillo
Duque de Sevilla staat voor een serie uitstekende wijnen uit de streek Campo de Borja. De wijnen worden gemaakt door Bodegas Aragonesas in het plaatsje Fuendelajon. Deze bodega heeft er voor gezorgd dat de wijnkwaliteit in deze streek sterk is verbeterd. Met de wijnen van Duque de Sevilla proef je (h)eerlijke Spaanse wijn voor een aantrekkelijke prijs.

Tip: Bewaar een geopende fles rode wijn ook koel, zodat deze langer lekker blijft!Port en Sherry

Door de toevoeging van Brandy kunnen versterkte wijnen zoals Port en Sherry soms best lang bewaard blijven na opening. Tot wel 4 maanden na opening van de fles kan de Port nog heerlijk smaken. Maar dit hangt zeer sterk af van de soort Port. Ports die houtrijping hebben gehad, zijn langer houdbaar dan de andere Ports. Dit komt omdat deze tijdens de houtrijping al met zuurstof in aanraking zijn gekomen. Hierdoor 'ouderen' ze minder snel als er na het openen van de fles zuurstof bij komt.

Maar waarom zou je Port zo lang bewaren? Het is om van te genieten toch. Bekijk ook dit filmpje:

Calem Port Late Bottled Vintage
LBV wijnen blijven langer op vat dan Vintage Ports, maar zijn wel ports van één oogstjaar. LBV's worden gebotteld tussen het 4e en 6e jaar na de oogst. LBV is een officiële en gecontroleerde aanduiding. Net als bij Colheita moet bij LBV het oogstjaar én het jaar van botteling op het etiket vermeld staan. LBV's zijn volle en krachtige ports die bij botteling op dronk zijn. Ze kunnen weliswaar enkele jaren op fles bewaard worden, maar zullen niet in kwaliteit toenemen.Mousserende wijn

Mousserende wijn, zoals Champagne, Prosecco en Cava, wordt op de markt gebracht zodra deze op dronk zijn. Het is daarom het beste om er na aankoop zo snel mogelijk van te genieten! Champagne kan, mits in de juiste omstandigheden, wel iets langer bewaard blijven dan Prosecco. Ook na het knallen van de kurk is het aan te raden om de fles niet te lang te laten staan. De bubbels zijn direct na opening van de fles het mooist. Koolzuur en smaak zullen een dag na opening verdwenen zijn.

Freixenet Cordon Negro Brut
Een aangename, sprankelende en karakteristieke cava. De smaak is verfrissend en de mousse is mooi in balans door de lichtgroene tonen en de citrusvruchten. Deze cava is licht geel van kleur met heldere groene tonen en heeft verrassende delicate aroma’s, een combinatie van groene appels, peren met een vermoeden van Mediterraans fruit.

Tip: Er zijn systemen op de markt waarbij de lucht uit de fles wordt verwijderd, waardoor het oxidatieproces van de wijn wordt vertraagd, zoals een vacuümpompje. Hierdoor kunt u op een later tijdstip opnieuw van uw wijn genieten. Zo’n vacuümpompje heeft meestal bijbehorende afsluitdoppen, waarmee aangebroken flessen wijn langer bewaard kunnen blijven. Een voorbeeld hiervan is de VacuVin Wine Saver die u gewoon in Nederland kunt kopen.