Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Wijnhandel London
Dorpsstraat 137
2761 AL ZEVENHUIZEN

Openingstijden

Ma: GESLOTEN
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 10.00 - 18.00 uur
Do: 10.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 18.00 uur
Za: 09.00 - 18.00 uur
Zo: GESLOTEN

Wijnhandel London úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

After dinner borrels: tips in plaats van dips

After dinner borrels: tips in plaats van dips

mandrinkt.jpgU kent het wel van vroeger; opa die iedere avond na het eten zijn borreltje dronk. Was dit uit gewoonte of omdat dit het beste moment van de dag was om even rustig te genieten van een heerlijk borreltje? Of had het wellicht nog een andere reden? Zou het zo kunnen zijn dat een after dinner borrel bijdraagt aan een betere spijsvertering na de zwaarste maaltijd van de dag? Hoe dan ook, de after dinner borrel is terug van weggeweest en wordt inmiddels niet alleen door opa genuttigd! Wat is het perfecte after dinner drankje, hoe drinkt u hem en is het echt goed voor uw spijsvertering? úw topSlijter heeft het voor u uitgezocht en heeft een aantal after dinner tips. Met deze tips heeft u in ieder geval geen last meer van een after dinner dip!

Digestief als elixer?

Een digestief is een drankje met een hoog alcoholpercentage dat na de maaltijd wordt gedronken. Dit kunnen zowel likeuren als gedistilleerde dranken zijn, maar ook port of hele zoete wijn. In vroeger tijden dronk men na het avondeten vaak een likeur met een hoog alcoholpercentage waar veel kruiden en specerijen inzaten, om de spijsvertering een extra boost te geven. Veel van deze kruidenlikeuren werden verkocht en gedronken als elixer. Omdat men vroeger na het dinner al vrij snel ging slapen, hielp zo’n borrel waarschijnlijk ook om goed in slaap te vallen. Maar verbeterde deze borrel echt de spijsvertering? Van alcohol is bekend dat dit de werking van de zenuwen, die belangrijk zijn voor het transport van voedsel in de buik, blokkeren. Een digestief met een hoog alcoholpercentage is daarom niet erg bevorderlijk voor de spijsvertering. Zouden het dan de kruiden zijn die in een kruidenlikeur veelvuldig aanwezig zijn? Vooral gember, citrus en geneeskrachtige kruiden als basilicum, oregano, venkel en munt zijn bevorderlijk voor de spijsvertering. Deze ingrediënten kunt u vaak terugvinden in menig likeur of andere sterke dranken en zouden daarom best een positieve uitwerking kunnen hebben. Uit onderzoek is gebleken dat de bittere stoffen die in een likeur zitten, de maag stimuleren om zuur af te geven. Dit zuur zorgt voor een makkelijke vertering van voedingsmiddelen en is daarom misschien wel de grootste reden om na het dinner een borreltje te nemen.

10 after dinner tips

borrels.jpg

Juttertje kruidenbitter
Op Texel is jutten een eeuwenoude traditie. Bij nacht en ontij zijn stoere mannen op het strand (en soms zelfs in zee) aan het jutten. Doornat en koud wordt bij thuiskomst het Juttertje gedronken. De bittere stoffen in het drankje activeren de stofwisseling en door de 14 kruiden die het drankje bevat kunt u van Juttertje kruidenbitter natuurlijk ook genieten na een heerlijke maaltijd. Een prima after dinner borreltje dus. Drink Juttertje puur of in de koffie.

Weduwe Joustra Beerenburg
De Beerenburg van de Weduwe Joustra staat een maand te trekken op zo'n 25 kruiden waaronder gentiaan, benedictus, herba card en galiatoer. De exacte samenstelling is en blijft natuurlijk geheim! Een historisch product dat niet voor niets de kwalificatie NOBEL & ECHT meekreeg en zo zal het altijd blijven. Beerenburg was vroeger enorm populair bij schippers, vanwege de heilzame werking van het kruidenmengsel getrokken op basis van jenever. Het zou maagpijn en scheurbuik tegengaan. De van oorsprong Amsterdamse Beerenburg werd vroeger voornamelijk in Friesland gedronken. Tegenwoordig is het heel populair onder de jongere bevolking van de vissersdorpen zoals Urk, Spakenburg en Volendam. Dit pittige bittertje smaakt het best als het ijskoud wordt geserveerd.

Cálem Port 10 Years Old
port.jpgCálem Porto is in 1859 opgericht door António Alves Cálem. Het bedrijf heeft altijd veel tijd en energie gestoken in de productie van kwalitatieve Port. Dit heeft geresulteerd in een hoge waardering door de markt en diverse internationale onderscheidingen. Als marktleider in Portugal is er geen winkel te vinden die geen Cálem Porto verkoopt. Eén van de bekendste blended ports is de aged tawny. De leeftijd wordt in het Engels op het etiket vermeld als 10, 20, 30 of 40 years old. Deze blends hebben dan gemiddeld de leeftijd die op het etiket staat. Aged tawny behoort tot de moeilijkste ports om te maken. Hij wordt samengesteld van ports uit verschillende oogstjaren en pas na jarenlange vatrijping geblend en gebotteld. Het begint met een selectie van wijnen na iedere oogst. Deze worden op vat gebracht en vervolgens telkens geproefd en uiteindelijk tot een perfecte port geblend. Door de zoete smaak en het hoge alcoholpercentage, wat met een volle maag door het lichaam minder snel wordt opgenomen, is port als digestief favoriet. Serveer port op een temperatuur tussen de 12 en 14 graden met wat chocola. Voorlopig gaat u nog lang niet naar bed!

Ballantine’s Scotch Whisky
Ballantine’s Scotch Whisky is een complexe en zachte blend en bestaat uit meer dan 40 verschillende malt- en graanwhisky’s uit de vier regio’s van Schotland. Jim Murray, een wereldberoemde whisky-connaisseur noemde Finest “A major work of art”. Whisky bevat geen koolhydraten of vetten en bevat weinig calorieën. Ballantine’s Scotch Whisky is een echt digestief. Door het drinken van whisky maakt het lichaam pepsine aan. Dit enzym zorgt voor een goede spijsvertering. Ook heeft whisky een antioxiderende werking. Drink deze scotch puur in een whiskyglas en ga er even rustig voor zitten om te genieten van deze verfijnde en uitermate frisse whisky.

Santa Marta Amaretto
Een klassieke Italiaanse likeur geproduceerd uit maceratie van geroosterde cacaobonen, vanillestokjes, abrikoospitten, kersen, bittere amandelen, zoete sinaasappelschil en zoete sinaasappelbloesem in water en alcohol. Na een korte maceratie, wordt deze infusie gedistilleerd en het verkregen product wordt gemengd met suikerstroop en de resterende alcohol. Hierna volgt het filteren en het bottelen. “Amaro” vertaald uit het Italiaans betekent: bitter. Vanwege de mild bittere smaak is Amaretto daarom ook een goed gekozen naam. after dinner is Santa Marta Amaretto gemixt met koffie het lekkerst.

Molinari Sambuca Extra
Molinari Sambuca Extra met een alcoholpercentage van 40% is een likeur met het frisse aroma en de zoete smaak van anijs. De unieke en intense smaak van Molinari Sambuca Extra is te danken aan het gebruik van de meest kostbare zaden van de anijs: de steranijszaden. De geur van anijs heeft een kalmerende werking. De ideale afsluiting van een heerlijke maaltijd. Serveer sambuca met 3 geroosterde koffiebonen drijvend in het glaasje. Men zegt dat deze bonen staan voor gezondheid, rijkdom en geluk.

Café Marakesh Koffielikeur
marakesh.jpg‘s Werelds meest verfijnde koffielikeur gemaakt op basis van de beste Arabica koffiebonen. Dat is Café Marakesh. Zacht als de zachtste nacht, geheimzinnig als geen ander. Puur om u te plezieren. Café Marakesh is een echte kwaliteitskoffielikeur en is heerlijk als ingrediënt in een dessert. Maar wie zegt dat een dessert gegeten moet worden. Café Marakesh is ook heerlijk als dessert, oftewel als after dinner borrel. Dat komt door het hoge suikergehalte, waardoor koffielikeur een uitstekend digestief is. Serveer Café Marakesh on the rocks in een borrelglas.

Goblet Jonge Jenever
Goblet graanjenever is een 100% graanjenever. Deze graanjenever is te karakteriseren als uitgesproken zacht met een geprononceerd jeneverbesaroma. Goblet is ook wel bekend als “De Jenever met de zachte G”. In het zuiden van Nederland is Goblet dan ook de favoriete borrel. Deze jenever van Hollandse bodem wordt vaak gedronken als digestief, vanwege zijn heerlijk zachte en moutige smaak, met een voortreffelijke zoetheid. Als after dinner borrel serveert u deze jonge jenever met een vleugje citroen.

Jägermeister
jagermeister2.jpgDe after dinner borrel bij uitstek! Deze in Duitsland vervaardigde kruidenlikeur bestaat uit maar liefst 56 verschillende kruiden. Welke dat exact zijn is een geheim, echter met zoveel kruiden kunt u zich voorstellen dat dit wereldberoemde kruidendrankje een positieve uitwerking zal hebben op uw spijsvertering. In Duitsland zelf staat dit digestief in vele medicijnkastjes en is oorspronkelijk ook bedoeld als geneesmiddel tegen allerlei gezondheidsproblemen. Drink hem zoals door de fabrikant wordt voorgeschreven: Alleen als ‘ie ijs- en ijskoud is! Bewaar de fles dan ook in de vriezer, zodat u altijd een ijskoude borrel kunt serveren!

Grand Marnier Cordon Rouge
Grand Marnier Gordon Rouge wordt sinds 1880 volgens het geheime familierecept van Louis Alexandre Marnier Lapostelle gemaakt. Het combineert het exotische karakter van sinaasappel met het nobele karakter van Cognac. Het rijpt langzaam in eikenhouten vaten en verkrijgt zo een onvergelijkbare ronde en complexe smaak. Als after dinner borrel serveert u deze amberkleurige sinaasappellikeur in een cognacglas, on the rocks. Smaakt heerlijk verfrissend door de sinaasappelsmaak. Neem kleine slokjes terwijl u af en toe het glas rond draait, zodat alle smaken goed vrijkomen.

De avonden zijn voorlopig nog wel even donker en koud. Met bovenstaande after dinner tips komt u ze vast wel door.

De laatste tip van úw topSlijter: geniet langzaam van uw after dinner borrel en geniet met mate!